lördag 28 juli 2012

Melodikrysset vecka 30 - 2012

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Denna lördag startar melodikrysset en halvtimme tidigare, vilket jag hoppas att ni alla kommer ihåg.

Själv sitter jag i husvagnen på Sibbarps Camping, i Malmö. Som vanligt har mitt mobila bredband "strulat" på morgonen, men nu hoppas jag att jag fått rätt på det. Skulle inte mina förslag på svar komma efterhand, beror det på att bredbandet krånglar.

Det har varit ett par dagars strålande väder, med solsken och uppemot 30 grader varmt. I dag är det molnigt och en tryckande värme, även om termometern inte visar mer än 20 grader. Luftfuktigheten är väldigt hög, så morgonens regnstänk, lär följas upp av mer regn och kanske ett åskväder.

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här:

V 5: Dagens kryss börjar med Jan Johansen och; "Se på mig", som han vann melodifestivalen 1995 med. En vacker melodi med fin text, som jag gärna använde vid konfirmandandakter i slutet på 90-talet. Och här dog uppkopplingen - igen...

L 2: Vi fick åter lyssna till valsen; "En gång jag seglar i hamn".

V 1: Den kända bröllopsmarschen, som ofta spelas vid vigselgudstjänster har komponerats av Mendelssohn. I vardagligt tal kallar vi den för: "Håll dig på mattan...".

L 4: Cornelis sjöng; "Somliga går i trasiga skor", på holländska.

V 16: Vi fick höra en instrumental version av melodin; "She". I rak översättning borde det bli hon. Jag saknade Charles Aznavour´s vackra röst.

Nu har jag fått ordning på det mobila bredbandet och hunnit i fatt - tror jag.

V 15 och L 8: Att det var Svante Thuresson och Lisa Nilsson som sjöng, det hörde jag direkt. Men jag kom inte på titeln, så där direkt. Tur att Eldeman hjälpte mig, med; "Solen i maj".

L 13: Flickan i Evert Taubes visa; "Rosa på bal", heter just Rosa.

V 12 och V 6: Det är inte så hemskt länge sedan Eric Clapton var med i krysset. Hans smeknamn är tydligen; "Slowhand", enligt vad jag sett i kommentarer här på bloggen och på kommentarer på Facebook. Jag tror att titeln på sången är: "Nobody knows you, when you´re down and out".

L 1 och L 3: Jag tror aldrig att jag hört Marlene Dietrich i melodikrysset tidigare. Här sjöng hon en vacker visa som jag tror heter; "Auf der mundharmonika".

V 9: Visst var det den gamla schlagern; "Nu ska vi opp, opp, opp". Jag tror att det var Karl-Gerhard som sjöng den en gång i tiden.

L 7 och V 14: "Solstollarna" bestod av Per Dunsö och Ola Ström. Här sjöng de; "Ett vykort hem till dig". Då jag var liten tittade jag gärna på dem. Särskilt gillade jag "Ulla-Bella", som var sekreterare.

L 10 och V 11: För en gångs skull hörde jag direkt vad det var Lennart Palm spelade. Det var en av min stora favoriter, Magnus Uggla och hans kända sång; "Jag mår illa".

Dagens kryss var ovanligt lätt. Kanske ska det vara så i sommartider, då fler har tid att lösa melodikrysset. Själv har jag inte behövt googla något i dag, annat än för att dubbelkolla titlar. Å andra sidan hade jag tillräckliga bekymmer med det mobila bredbandet, för att bli nervös.

Jag svarar på kommentarer under eftermiddagen. Nu ska vi äta frukost och därefter ska vi hälsa på min syster och systerdotter för att för första gången se min guddotters barn i verkligheten.

Jag önskar er alla, en riktigt trevlig helg.

tisdag 24 juli 2012

Sexhjälpmedel

Hörde i ett radioprogram att sexhjälpmedel blivit "rumsrena" och att allt fler människor köper dem, både i butiker och via nätet.

Nu handlade radioprogammet endast om sexhjälpmedel för kvinnor, men vad jag förstår så finns det även för män. Tydligen är det inte lika "rumsrent" att prata om det, eller är det så att män inte förväntas ha sådana behov?

Kanske fanns det något implicit i programmets budskap, som säger att det är lättare att ersätta en man? Eller att behovet av att ersätta en man, är större än behovet av att ersätta en kvinna?

Borde inte jag som präst och kristen bli förfärad över ett radioprogram som handlar om sexhjälpmedel?

Faktum är att jag gläds åt att vårt samhälle mer och mer, erkänner ett av våra grundläggande behov och att det inte längre är tabu att tala om sex. Vi måste kunna prata om sex, utan att vårt samhälle blir "sexualiserat" eller "sexfixerat".

Ändå sker detta samtidigt som vårt "kroppsförakt" verkar bli större och större. Alla ska vara vackra, smala, vältränade och hälsosamma.

Men oavsett hur vi ser ut, hur gamla vi är, vilket kön vi bär på och vilka sexuella preferenser vi har, så är sex ett av våra grundläggande behov. Jag tycker att det är bra att vi vågar prata öppet om det behovet, utan att vi blir privata och utlämnande.

Stor heder åt programledaren och producenten av radioprogrammet, som lyckades att göra programmet intressant på ett fint sätt, utan att det blev "sexualiserat".

söndag 22 juli 2012

Vem ber för gärningsmannen?

På tv, i radio och i nättidningar har hela dagen ägnats åt att hedra offren från Oslo och Utöya. Det är ett år sedan bombdådet i Oslo och massakern på Utöya ägde rum.

I förmiddags följde jag en stämningsfull gudstjänst från Oslo, där det var en gripande predikan av en biskop, en rörande förbön och man firade nattvard tillsammans. I kväll har jag sett glimtar av en minneskonsert.

Visst ska man minnas och hedra de omkomna, de skadade och de sörjande. Det tycker jag verkligen att vi ska göra. Men kunde man inte med ett ord be för gärningsmannen?

I grund och botten är vi alla syndare, men vi har oftast svårare att acceptera andras synd, än vår egen. Förvisso är de flesta av oss inga våldsverkare eller mördare, men likväl är vi syndare och delaktiga i världens bortvändhet från Gud.

Det är inte så att jag menar att gärningsmannen ska stå i centrum i dag. Det har han gjort varenda dag sedan han utförde vansinnesdåden i Oslo och på Utöya. Vi har fått följa rättegången mot honom, dag för dag, minut för minut. Men kunde vi inte officiellt ägnat honom ett par ord i våra böner denna dag?

Lika bedrövad som jag är över gärningen, lika bedrövad är jag över vår kristna hållning gentemot honom nu. Är han inte värd en kort bön? En bön för att han ska komma till insikt? Känna ånger? Be om förlåtelse? En bön om att Gud ska möta även honom och att han ska ta emot Gud, när Gud kommer honom tillmötes?

Att han kommer att dömas för terrorism, står väl utom allt rimligt tvivel. Frågan är om det blir fängelse eller psykiatrisk vård?

Själv anser jag inte att han borde dömas för terrorism, utan för mord. Det handlar inte om de objektiva rekvisitan i gärningsbeskrivningen, utan om de subjektiva. I mina ögon inbegriper brottet terrorism i sina subjektiva rekvisita att man har ett politiskt uppsåt. Att då döma honom för terrorism är att legitimera hans "politiska" idéer. Bättre vore om han dömdes för mord, där de subjektiva rekvisitan är att han hade för avsikt att döda människor.

I vilket fall som helst, så ber jag även för honom i dag (utöver offren och deras anhöriga). Inte länge, inte intensivt, inte med glädje och inte av hela mitt hjärta. Jag ber för honom, därför att han, liksom jag, är en syndare som behöver andras förböner. Jag önskar att jag haft förmågan att be länge, intensivt, med glädje och av hela mitt hjärta även för gärningsmannen, men jag har inte den förmågan, därför att jag är en syndare, liksom han.

lördag 21 juli 2012

Melodikrysset vecka 29 - 2012

God förmiddag alla melodikryssare.

I dag sitter jag i husvagnen på Hökensås Camping i Västergötland, då jag försöker lösa veckans melodikryss. Mitt nya och dyra mobila bredband med 4 G, fungerar inte eftersom det inte finns någon täckning. Dess bättre kunde man köpa Wi-Fi uppkoppling via campingen. Jag köpte 2 timmar och hoppas att uppkopplingen räcker till klockan 11.00.

Alldeles nyss bröt solen igenom molntäcket, men himlen är fortfarande full av grå moln. Temperaturen ligger på 14 grader. Då vi lämnade Stockholm i går eftermiddag var det 22,5 grader varmt och då vi kom fram till det regniga Västergötland var det "bara" 15 grader och regnskurar.

Direkt efter melodikrysset ska vi packa ihop och åka vidare till Karlskrona. Vilket skillnad det är att köra med husvagn och köra efter en husvagn. Då jag kör med husvagn njuter jag av körningen, väl medveten om att det kommer att ta tid. Då jag kör efter en husvagn blir jag irriterad och stressad.

I dag ser mitt förslag på lösning ut enligt följande:

L 1: Eldeman börjar dagens kryss med Markoolio och; "Svensk sommar, extra allt".

V 11 och L 3: Fred Astaire sjöng; "Let´s face the music and dance", som är skriven av Irving Berlin.

L 9: Det ord som upprepas i; "Dag efter dag", är just dag. Om jag inte minns fel så var gruppen; "Chips", som bestod av Kicki Danielsson och Elisabeth Andreassen, med i melodifestivalen 1982, med denna sång. Tror att den varit med både på; "Allsång på Skansen" och; "Lotta på Liseberg", denna sommar.

V 9: Vi fick lyssna till; "A miracle of love", med; "Eurythmics", som bestod av Annie Lennox och Dave Stewart.

L 10: Visst var det; "Den vackraste visan om kärleken", i en instrumental version?

L 5: Artisten som vi hörde sjunga; "Stay away", var Eric Hassle. En sångare som jag endast sett på tv.

V 7 och L 12: Bellmans; "Fredmans sånger n:o 21", börjar med orden; " lunka vi så småningom från Bacchi...".

V 1: Dansbandet som spelade och sjöng; "När kärleken slår till", var; "Matz Bladhs".

L 2: Det var bara två veckor sedan vi fick höra; "Take my breath away", ur filmen; "Top Gun". I dag fick vi höra den i en fantastiskt vacker version med; "The Shadows". Jag skrev på Facebook här om dagen att jag skulle uppträda på karaoke med någon av deras låtar, men de flesta verkade inte känna till att de är en instrumental grupp.

V 8: Sångaren som sjöng; "Inte mycket jag behöver", var Orup. En av vår tids bästa låtskrivare enligt min synpunkt.

V 6: Jag känner inte igen melodin och inga ord kommer till mig, hur jag än försöker nynna med. Dock utgår jag från att fågeln ropar. Vid snabbgenomgången hjälpte Eldeman till. Självklart var det; "Göken ropar högt uti skogen".

L 4: "The Rose", skrevs av Amanda McBroom. Här fick vi höra Jan Malmsjö sjunga den i en svensk version. För några veckor sedan stötte jag på Jan Malmsjö, då vi åt frukost på ett hotell i Trosa. Den absolut vackraste versionen sjöng dock några av mina konfirmander år 2000 i Kungsholms kyrka.

V 13: Eldeman avslutar dagens kryss med; "Kan du vissla Johanna?". Jag tänker alltid på filmen med samma namn, som visas på julafton, då jag hör denna melodi. En fantastisk film med Per Oscarsson.

Dagens kryss var inte särskilt svårt, förutom barnvisan om en fågel, som jag inte alls känner igen. Är det någon läsare som gör det? Eldeman avslöjade vid snabbgenomgången att det var en gök. Då borde det alltså vara; "Göken ropar högt uti skogen".

Nu börjar övriga familjen bli otåliga. Vi ska packa ihop och åka till svärföräldrarna i Karlskrona. Jag svarar på kommentarer då vi kommit fram.

Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg.

tisdag 17 juli 2012

Nattvarden

Förra veckan startade jag en diskussion på Facebook. Den kom i början att handla väldigt mycket om nattvarden. I dagarna pågår samma diskussion på en känd prästs blogg. Jag kan konstatera att nivån på diskussionen är olika. På Facebook upplevde jag att diskussionen var respektfull och man mötte varandra, mer med nyfikenhet och frågor, än med fördömande påstående.

På den kända prästens blogg, handlar diskussionen i kommentarerna, mer om vem som har rätt och vem som har fel, vem som är si och vem som är så. Kort sagt kan man säga att diskussionen på Facebook handlade om teologi, men på den kända prästens blogg, handlar det om åsikter och synpunkter. I kommentarerna skiljer man inte på sak och person. Man skiljer inte heller på konsekvensen av teologin - det vi kallar pastoral omsorg och själavård - och teologin i sig själv. Man drar vittgående teologiska konsekvenser av någon annans pastorala förhållningssätt.

Vår kyrkas tro är att Jesus Kristus är närvarande i, över och under nattvarden. Martin Luther skriver i den lilla katekesen; "Altarets sakrament är vår Herre, Jesu Kristi, sanna kropp och blod, under brödet och vinet...". På "kyrkiska" kallar vi det realpresens eller konsubstantiation.

I Kyrkoordningen för Svenska kyrkan står att nattvarden är ett sakrament, en helig handling. Det är den, därför att Jesus instiftat den och det står i bibeln att så skedde, samt därför att den innehåller Jesu ord och jordiska element.

För att nattvarden ska kallas nattvard, enligt Kyrkoordningen, ska den innehålla fyra objektiva saker. Det ska vara: 1. bröd, 2. vin, 3. intsiftelseorden, 4. och den ska ledas av den som är behörig att utöva kyrkans ämbete som präst. Detta är de objektiva saker som "krävs", för att den måltid man firar, ska kallas, och vara nattvard, samt för att Jesus Kristus ska vara närvarande med sin sanna kropp och sitt sanna blod.

Det står inte, i Bibeln, Bekännelseskrifterna eller Kyrkoordningen, vilken alkoholhalt vinet ska innehålla. Det står kort och gott vin. Det står inte vilken typ av bröd, utan det står kort och gott, bröd. Sannolikt gick det inte på vare sig Jesu eller Martin Luthers tid att framställa vin som var alkoholfritt. Å andra sidan kunde man förmodligen inte heller på denna tid framställa glutenfritt bröd. Inte heller hade man plastgranar, rättvisemärkt kaffe eller högtalaranläggningar med hörselslinga. Kanske visste man inte på den tiden var alkoholism och glutenallergi var för något?

Frågan om alkoholhalten är inte i första hand, teologisk, den är pastoral, det vill säga en följd av teologin.

Det finns många teologiska skäl och anledningar till att vi firar nattvard. De Martin Luther framhåller i den lilla katekesen är: syndernas förlåtelse, liv och salighet. Men det finns även andra teologiska argument, som gemenskap med Gud, mina medmänniskor, med dem som gått före oss, som åminnelse av Jesus Kristus och som ett offer.

I varje given situation måste prästen göra en bedömning av i vilken kontext nattvarden firas, och vilka av alla teologiska skäl som just nu väger tyngst. Så länge han eller hon inte ger avkall på de bestämmelser som Kyrkoordningen anger, så är det nattvard. Ingen kan påstå något annat och ingen kan dra slutsatser av prästens teologi, på grundval av hans eller hennes pastorala förhållningssätt, utan att föra ett samtal med honom/henne.

Att jag personligen, delar den kända prästens åsikter och föredrar nattvard med alkoholhaltigt vin, är en personlig åsikt och ett personligt tyckande, som inte har med teologi eller pastoral omsorg att göra. Det handlar helt enkelt om en känsla.

Att jag tycker att teologi och pastoral omsorg måste dras till sin spets och vara konsekvent, det är en annan fråga.

måndag 16 juli 2012

Semester

Under de kommande sex veckorna har jag semester.

Då jag och familjen tar dagen som den kommer, innebär det att mitt bloggskrivande kommer att vara högst sporadiskt och oregelbundet.

Dock kommer jag att blogga om melodikrysset de flesta lördagarna.

Jag önskar alla läsare en trevlig sommar!

lördag 14 juli 2012

Melodikrysset vecka 28 - 2012

God förmiddag alla melodikryssare.

I dag sitter jag hemma i Rågsved, då jag försöker lösa melodikrysset. Det är redan en strålande sommardag, med växlande molnighet. De vackra molnen är allt från kritvita till kolsvarta. Temperaturen är uppe på 17 grader.

Morgonen har ägnats åt att njuta. Det är den första dagen på min semester. De kommande 6 veckorna är jag ledig. Vi ska åka till Mumindalen, åka med husvagnen till Blekinge, Skåne och Halland. Ha en släktträff med alla fastrar, farbröder, kusiner och kusinbarn. Jag ska åka till Åland och spela golf med ett gäng kompisar och jag ska viga ett par ute i Stockholms skärgård. Självklart kommer vi traditionsenligt även att åka till Tivoli. Om det går att få in i almanackan ska vi även åka en tur till Estland. Det skönaste är att inget är detaljplanerat, utan vi tar dagarna som de kommer. Blir det inte som vi tänkt så blir det något annat.

I dag undrar jag om inte krysset kommer att innehålla något om Frankrike, som firar sin nationaldag eller något som kan relateras till kronprinsessan som har födelsedag.

I dag ser mitt förslag till lösning, ut så här:

L 1 och V 10: Eldeman börjar med; "Jag tror på sommaren", med Mats Olin. En sång vi gärna sjöng i min barndom. På något sätt var denna sång inledningen på semestern, vilket den blir även i dag.

V 6: Melodin; "Tulpaner från Amsterdam", handlar om tulpaner. Min biologiska pappa hade en speldosa från Holland som spelade denna melodi, när man drog i snöret.

L 4: Sången; "Figaro?", är hämtad från "Barberaren från Sevilla". En opera komponerad av Rossini.

L 5 och V 12: Jag känner igen melodin och nynnar med, men orden vill inte riktigt infinna sig. Kan det vara; "En glad Calypso, om våren"? För den har väl Olle Adolphson skrivet?

L 9: Att det är gruppen "Kent", som efterfrågas det är jag helt säker på. Jag känner igen rösten och gruppens sound. Men låten har jag aldrig hört förut. Kan titeln vara; "Petroleum"?

L 13 och L 11: Den första melodin som spelades måste ha varit; "Ett litet rött paket, (med vita snören)". Den andra melodin kan ha varit; "När tvenne hjärtan slå samma slag".

V 1: Kompositören till den vackra musiken är Mozart. Är det någon som kan titeln på stycket? Var det; "Eine, kleine, nachtmusik?". Tack Solveig!

L 2: Det är Sophie Zelmani som sjöng en stillsam ballad; "If you´re still a dreamer".

V 7: Så fick vi äntligen höra något från den bästa musikalen som gjorts; "The Phantom of the opera". En musikal jag sett flera gånger, både i London och i Stockholm. Här sjöng Mikael Samuelsson; "Music of the night", på svenska (Nattens musik), i rollen som Fantomen.

L 3: Till den tempramentsfulla musiken ska man självklart dansa tango. Det var min favoritdans, då jag som ung gick på dansskola och dansade med min partner Sonja. Dansläraren som utbildats av Fred Astaire, sa alltid på bruten engelska; "Det viktigaste inte att man kan dansa, utan att det ser ut som om man kan det". Just denna melodi har jag dansat till många gånger även med min mor och min syster. Jag kommer just nu inte på melodins titel. Är det någon läsare som vet vad melodin heter? I kommentarerna kan jag läsa att titeln på tangon är: "Tango jalouise". Tack för hjälpen, Gaby och Lasse.

V 4: Att det är; "Benny Anderssons Orkester", det råder det ingen tvivel om. Här framförde de tillsammans med Helen Sjöholm och Tommy Körberg; "De ljuva drömmarnas orkester". I vardagligt tal, kallas orkestern för BAO.

V 14: Det var länge sedan Eldeman hade med en Evert Taube fråga. Här fick vi höra en instrumental version av; "Oxdragarsång". Sången inleds med orden; "Dra, dra min gamla oxe...". I flertal blir det oxar. En av de sånger vi gärna sjöng i bilen, under längre åkturer, då jag var liten.

L 8: Eldeman avslutar dagens melodikryss ytterligare en nostalgisk melodi från min ungdom: "Hold the line", med "Toto".

Då är dagens kryss avklarad. Det var alldeles lagom svårt. Nu ska jag fortsätta njuta av min ledighet. I kväll ska familjen åka och hälsa på en kompis, men något annat är inte inplanerat i helgen.

Jag önskar Er alla, en riktigt trevlig helg.

torsdag 12 juli 2012

Teologiska samtal på Facebook

För tre dagar sedan skrev jag ett kort inlägg på Facebook, där jag funderade över objektivitet och subjektivitet i Svenska kyrkan. Inlägget har i nuläget renderat 221 kommentarer och en oerhört intressant diskussion om vår kyrkas teologi, bekännelse, tro, liv och lära.

Vi har diskuterat nattvarden, dopet, försoningsläran och har nu hamnat i ondskan. Även om det inte är så många aktiva deltagare, så är det desto fler som trycker på gillaknappen. Jag har också blivit kontaktad via chatten, mejl och telefon från människor som följt diskussionen.

Förutom att jag lärt mig massor genom att läsa alla kommentarer, så kan jag konstatera att det finns en längtan och ett behov av att samtala om vår kyrkas grundläggande frågor.

Det är också glädjande att de absolut flesta kommentarerna är respektfulla och mer nyfikna än fördömande. Kanske är det skillnad på Facebook och en blogg, därför att i den förra är det enklare och snabbare att skriva sina synpunkter, åsikter och frågor? På Facebook sker allting i realtid, även om man kan kommentera även i efterhand.

Hur som helst så gläder jag mig åt att det finns olika fora på internet, där människor med samma intresse kan "träffas" för att samtal om det som intresserar och berör dem. Kanske kan vi i kyrkan, lära oss något av detta?

måndag 9 juli 2012

Skriftligt och talat språk

Den senaste dagarna har jag roat mig med att läsa "kyrkliga" bloggar och kommentarerna på dem. Det är väldigt givande att se hur någon skriver om ett ämne eller en sak som är viktig för dem, och hur det tas emot av läsarna genom deras reaktioner i kommentarfälten.

Språket i de skrivna kommentarerna är så långt från det talade språket i kyrkan, man kan komma. Kanske beror skillnaden på att vi i en kommentar på en blogg, kan vara anonyma eller skriva under pseudonym?

I kyrkans talade språk säger människor ofta, "tänker jag", när de egentligen menar att de har en åsikt i frågan och en bestämd uppfattning om något. Kanske låter det mindre auktoritär och öppnare att säga att man tänker något? Det inbjuder liksom till fortsatt samtal. I skriftliga kommentarerna uttalar man sig betydligt mer bestämt och övertygat. Det finns inte samma öppning för en fortsättning på debatten.

Till vardags säger människor "så känner jag", när de menar att, det här vill jag, det är min innersta önskan. Även det öppnar för ett tillmötesgående. I skriven text är man betydligt mer bestämd om sin vilja eller önskan. Man skriver mer i klartext.

I det talade språket använder man generellt sätt, ett mjukare och mer diffust sätt att uttrycka sig. Man säger "man" när man menar "jag", man "tänker" och "känner", i stället för att tycka och vilja.

Jag vet inte vilket av de två alternativen som är bäst. Kanske ska vi använda det bästa av de två språken?

Jag skulle önska att vi vågade vara lika raka och tydliga i vårt talade språk, som vi är i det skrivna. Självklart önskar jag inte att vi ska vara hårda och otrevliga mot varandra, men det är betydligt enklare att kommunicera med varandra om vi säger vad vi menar, tycker, tänker, vill och önskar.

Precis lika mycket önskar jag att man i det skrivna språket, skiljer på sak och person. Det du inte kan säga till någon, öga mot öga, ska du inte heller skriva om honom/henne.

lördag 7 juli 2012

Melodikrysset vecka 27 - 2012

God förmiddag alla melodikryssare!

I dag sitter jag hemma vid köksbordet i Rågsved, då jag ger mig i kast med veckans melodikryss. Jag hoppas att internetuppkopplingen ska fungera klanderfritt, så jag slipper bli frustrerad.

I södra Stockholm har vi molnigt och en mycket hög luftfuktighet. Spåren efter nattens regn är så gott som borta. Temperaturen är redan uppe på 22 grader.

Denna lördag är jag inte i tjänst, vilket innebär att jag inte behöver åka hemifrån, om jag inte vill. Men kanske gör familjen en liten utflykt senare under dagen. Förmiddagen har ägnats åt att arbete med morgondagens predikan.

Snart får min fru säga de vanliga orden för lördagar kl. 10.00 - 11.00. "Tysta leken börjar nu, den som pratar, åker ut."

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här:

V 1: Dansbandet som Eldeman börjar med i dag, är: "Vikingarna". Här sjöng de; "Du är min sommar, Marie". Då jag bodde i Halmstad var det alltid fullsatt på Rotundan, när Vikingarna spelade.

L 1 och V 10: Vi fick höra; "Veronica", av Cornelis. Jag vet inte riktigt vilken titel han skulle kunna ha. Kan det vara poet?

L 4 och L 8: Jag tror att det är Monica Zetterlund, som sjunger; "En gång i Stockholm", men det kan inte stämma. Det måste vara en nyare inspelning och en annan artist. Kan det vara Anne-Lie Rydé? I alla fall, så är texten gjord av Beppe Wolgers. I kommentarerna får jag bekräftat att min chansning på artist, är rätt.

L 3: "Take my breath away", var ledsång i den romantiska filmen; "Tup Gun", med bland annat Tom Cruise. Det var den första film, jag och min fru såg tillsammans, på DVD i skyddsrummet, då vi tjänstgjorde i Kabul.

V 9: Jag uppfattade aldrig namnet på sångerskan, kan det ha varit Kiri Te Kanewa? I så fall är rätt svar Nya Zeeland. Här sjöng hon "Blue sky".

L 5: Även om melodin är något förvanskad så tycker jag mig känna igen, Nanne Grönwalls; "Avundsjuk". Jag saknade Nannes riviga röst och enorma energi. Hon var med i melodifestivalen 1998 (ej som tidigare angivits 1989. Tack Emma), med denna härliga sång.

V 14: "Ainbusk", var med för bara någon vecka sedan. Även; "Jag mötte Lassie", har varit med tidigare. Men det är väl första gången frågan, ska ge svaret rauk? "Ainbusk", kommer ju från Gotland, där det finns många raukar.

L 11: I sången; "Vi komma från Pepparkakeland" är väl antalet tre? Jag förknippar denna visa med julen.

L 2: Sången; "Komm mit nach varasdin" är hämtad från en av Emmerich Kalman´s operetter. Jag tror att det är från; "Grevinnan Mariza". Eldeman bekräftar att det är denna operett, vid snabbgenomgången.

V 7 och L 13: Jag tror att det var en visa av Alf Pröysen; "Du ska få en dag i morgon".

V 12: "Rolling i the deep", sjöngs av Adele. Hon var med för några veckor sedan, och gick jag helt vilse.

V 6: Brita Borg sjöng duett med Rolf Bengtsson i; "Sånt är livet i affären".

Dagens kryss var så där härligt svårt. Jag har fått googla ett par gånger för att kontrollera att mina förslag kan vara rätt. Nu är jag nöjd med mitt förslag.

Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig helg!

måndag 2 juli 2012

Arbete på sommaren

Som präst är det speciellt att arbeta på sommaren. De fasta grupperna har sommaruppehåll och vi har mer öppen verksamhet, för dem som inte vill eller kan åka från Järfälla.

De flesta anställda har semester och vi som är kvar i tjänst får ta hand om de arbetsuppgifter som finns att göra. När vi som jobbar i början av sommaren går på semester, då kommer de andra tillbaka, för att lösa av oss.

Det som i första hand skiljer sommarens arbete, från det sker under terminerna, är att antalet möten sjunker drastiskt. Kyrkorådet har delegerat besluten till presidiet, som består av ordförande, vice ordförande och mig. Samtliga utskott har uppehåll, men kan kallas in vid behov.

Arbetslagsmöten och personalmöten sker på enklaste sätt, oftast över förmiddagsfikat. Det är endast det aktuella som avhandlas. Sommarens verksamheter är redan detaljplanerade och höstens verksamheter är grovplanerade. Det går inte att detaljplanera höstens verksamheter, eftersom inte alla som ska delta, är på plats.

Antalet telefonsamtal och e-mail minskar till ett minimum under perioden juli - augusti.

Det enda som ökar under sommaren är dop och vigslar, men även de brukar avklinga under industrisemestern, eftersom "gästerna" är bortresta. Antalet begravningsjourer ökar, då vi är färre präster i tjänst. Å andra sidan kan man inte i förväg veta hur många av dem som leder till en begravningsgudstjänst. Det kan bli allt mellan 0 - 4 begravningar på en vecka.

En arbetsvecka under sommaren kan se ut, nästan hur som helst. Det kan vara veckor med flera begravningar, dop, vigslar, gudstjänster och samtal, men det kan också vara veckor med väldigt lite att göra.

Även om jag föredrar de veckor då jag har många uppgifter, är det ibland skönt att kunna ägna tid åt att göra allt det, som inte hinns med under terminerna. Städa kontoret, rensa i alla papper, sortera mapparna i datorn och läsa ny litteratur. Men det är också trevlig att kunna prata mer med sina arbetskamrater, än man annars hinner.

Denna vecka är så gott som tomt i min almanacka, så det blir en golfrunda också, så vida det inte inträffar något akut.